تولد امام زمان
زمان: نیمه شعبان ۲۵۵ و نظرات دیگر
درباره سال ولادت امام دوازدهم شیعیان اختلافاتی وجود دارد؛ بخشی از منابع کهن به تاریخ تولد او نپرداخته و آن را مخفی دانستهاند، اما روایات بسیاری از شیعه و برخی از اهلسنت، سال ولادت امام دوازدهم شیعیان را ۲۵۵ق یا ۲۵۶ق دانستهاند. این ابهام درباره ماه تولد نیز وجود دارد، اما نظر مشهور ماه شعبان است و بسیاری از منابع کهن شیعه نیز همین ماه را بیان کردهاند. در عین حال برخی از منابع شیعه و سنی، ماههای دیگری از جمله رمضان، ربیعالاول یا ربیعالثانی را ماه تولد امام زمان دانستهاند.
منابع تاریخی درباره روز تولد امام دوازدهم، گزارشهای مختلفی دارند که در میان آنها، روز نیمه شعبان گزارش معروف و مشهور است که در میان عالمان شیعه، کلینی، مسعودی، شیخ صدوق، شیخ مفید، شیخ طوسی، امینالاسلام طبرسی، ابنطاووس، علامه حلی، شهید اول، شیخ بهایی، و در میان دانشمندان اهلسنت ابنخلکان، ابنصباغ مالکی، شعرانی حنفی، و ابنطولون، این قول را گزارش کردهاند.
مکان ولادت و مخفی بودن آن
مورخان اتفاقنظر دارند که امام زمان(عج) در خانه پدرش امام عسکری(ع) در سامرا به دنیا آمد که هماکنون حرم امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) است.
بنابر منابع تاریخی، امام هادی(ع) و امام عسکری(ع) سالها پیش از تولد امام زمان(عج)، به سامرا، مرکز خلافت عباسی خوانده شدند و تا پایان عمر در همانجا سکونت داشتند.
به گفته شیخ مفید، امام عسکری(ع) به دلیل شرایط دشوار آن زمان و جستجوی شدید خلیفه عباسی، و به سبب آنکه مشهور شده بود شیعیان منتظر آمدن مهدی(عج) هستند، ولادت فرزندش را مخفی نگه داشت. بنابر روایاتی که شیخ طوسی و شیخ مفید نقل کردهاند، حکیمه دختر امام جواد(ع) و دو تن از کنیزان امام حسن عسکری، شاهد ولادت امام زمان بودهاند. بنابر گفته شیخ مفید، برخی از شیعیان خاص و مورد اعتماد امام حسن عسکری(ع) نیز امام زمان(عج) را در کودکی دیدهاند؛ از جمله عثمان بن سعید و پسرش محمد بن عثمان.
روایات ولادت فرزند امام حسن عسکری(ع) در پارهای از آثار اهل سنت نیز آمده است: تاریخ ابناثیر (درگذشته ۶۳۰ق)،وفیات الأعیان ابنخلکان (درگذشته ۶۸۱ق).همچنین ابنطلحه شافعی (درگذشته ۶۵۲ق) در مطالب السؤول[۳۹] و ابنصباغ مالکی (درگذشته ۸۵۵ق) در الفصول المهمه، روایاتی درباره موعود بودن فرزند امام حسن عسکری(ع) نقل کردهاند.